Bharata Natyam

  Bharata Natyam is een Zuid-Indiase klassieke dansvorm, die meer dan tweeduizend jaar geleden is ontstaan. Deze dansstijl kenmerkt zich door velerlei aspecten zoals hoofd-, oog-, en nekbewegingen, voetenwerk, handgebaren en expressie. De naam Bharata Natyam wordt als volgt ontleed: Bha staat voor Bhava (emotionele projectie), Ra staat voor Ragam (melodie) en Ta voor Thalam (ritme). Natyam betekent dans. Bharata Natyam valt uiteen in 3 categorieën, namelijk:
  • Nritta – Dit is de pure technische dans zonder betekenis. Het is een uiting van schoonheid in haar zuivere vorm, met ingewikkelde ritmische patronen.
  • Natya – Dit is de verhalende vorm van de Bharata Natyam. Door middel van handgebaren (hasta’s) en gezichtsexpressie (abhinaya) worden verhalen en mythes door de dansers uitgebeeld.
  • Nritya – Dit is een combinatie van Nritta en Natya, dat wil zeggen een combinatie van pure, abstracte dans en expressieve, verhalende dans.
Van oorsprong is Bharata Natyam een tempeldans, die werd uitgevoerd door devadasi’s (dienaressen van god). Hun dansen werden Dasi Attam (dans van de dienaressen) genoemd. Op een begrijpelijke en aantrekkelijke manier maakten de devadasi’s aan de mensen de vele verhalen en mythes over de goden duidelijk. Het fenomeen devadasi werd flink teruggedrongen, onder invloed van de Engelse overheersing en door het loslaten van het strakke kastensysteem. De reputatie van de devadasi’s en van hun dans raakte in verval Mede dankzij de legendarische Rukmini Devi Arundale werden de oude vergeten danstradities in ere hersteld. In 1935 richtte zij in Madras “Kalakshetra” (dansuniversiteit voor Bharata Natyam) op. Als tempeldans begonnen, heeft de Bharata Natyam het nu gebracht tot een professionele en internationaal gewaardeerde dansvorm.

Kathak

Kathak is een Noord-Indiase klassieke dansvorm die meer dan 2000 jaar geleden is ontstaan. Deze dansvorm wordt in de eeuwenoude Sanskriet geschrift over uitvoerende kunst beschreven, genaamd Natya Shastra geschreven door door Bharata Muni.


De term Kathak is afgeleid van het Vedische Sanskriet woord Katha wat ‘Verhaal’ betekent. Kathaka betekent ‘degene die een verhaal vertelt’. Kathakars ( verhalenvertellers) zijn reizende gezelschappen en trokken door in Noord-India en communiceerde grote epische verhalen en oude mythologieën middels dans en muziek.


Kathak is een kunstvorm met onverklaarbare charme, betoverende voetenwerk en sierlijke bewegingen. Het kenmerkt zich door snelle pirouettes, unieke ritmische virtuositeit en lyrische verkenning van poëzie.

 

 

 

Natya Work-out

Natya Work-out is een expressieve vorm van bewegen op de populaire Indiase muziekgenres. Natya Work-out combineert Indiase klassieke stappen met Volks-, Latin- en hiphopstijlen. De cardiotraining van 50 minuten varieert met hogere en lagere intensiteit om je te laten bewegen, zweten en glimlachen. de danssequenties zijn snel bewegende en levendige danspassen die geweldig is voor groepsoefeningen.